My Merch Sweden

Aron Flam, tigern och mode

Om vi säger “svensk tiger”, vad tänker du på då? Tänker du på klädmärket Tiger of Sweden, eller på andra världskriget och Bertil Almquist? Även om din första association är det senare finns det faktiskt en modekoppling.

Nyligen avkunnades en dom i Stockholms tingsrätt som rör satir, men som kan vara intressant även i ett modeperspektiv. Den kan åtminstone komma att bli det. Den åtalade var Aron Flam, en komiker som rört sig mer och mer mot politik och samhällskommenterande. Han försvarades av Monique Wadsted, en advokat verksam i Stockholm.

Överkorsat hakkors

Det brott han var misstänkt för var upphovsrättsintrång, och målsägande var Beredskapsmuséet i Djuramossa i Helsingborgs kommun. Detta museum äger rättigheterna till En svensk tiger, bilden som skapades av Bertil Almqvist och som användes i en kampanj under beredskapstiden för att få svenskarna att inte avslöja information som kunde användas av fienden. 

Aron Flam gör upp med denna tid i sin bok Det här är en svensk tiger, som handlar om beredskapstiden och pryds av en “nazifierad” version av den klassiska tiger. Denna bild fick Beredskapsmuseum att se rött, inte minst eftersom tigern hade försetts med en hakkors-armbindel. 

Fler parodier i modet

Att Flam frikändes har välkomnats av i stort sett alla, från höger till vänster, vilket konstateras. Men kommer det att få konsekvenser på andra områden, som mode? 

Att göra parodier av olika slag är inte direkt ovanligt i modevärlden. Kända designers som utmanat stora varumärken är bl.a. Dapper Dan, och gänget bakom Vetements. I en svensk kontext borde det nu vara okej att imitera kända logotyper, så länge det inte rör sig om ett uppenbart plagiat. Kanske kommer vi att få se roliga varianter på exempelvis Icas eller Fjällrävens loggor. Ni som minns In Flames bandtröjor med typsnitt hämtade från öl (Carlsberg) och serietidningar (Bamse) vet nog ungefär vad som väntar. Om de tröjorna blev anmälda är för övrigt höljt i dunkel.