My Merch Sweden

Medför bodelning även delning av företag?

Bodelning Västerås

Ibland händer det som inte får hända. Man beslutar sig för att gå skilda vägar, en skilsmässa helt enkelt. Det är inte bara känslomässigt påfrestande, utan innebär också allt som oftast en hel del byråkrati och praktiska besvär. Bodelning är ett exempel på det. Men medför en bodelning även delning av företag? Det ska vi kolla närmare på i den här texten. Vi ska också ge dig tips om hur du får hjälp med bodelning i Västerås. 

En bodelning blir ju extra jobbig om du äger en massa fina och dyra märkeskläder som du definitivt inte vill dela med dig värdet av, eller om du driver ett framgångsrikt företag som du inte vill att den du skiljer dig från ska få någon del av. Men häng med så får du svar på dina funderingar!

Bodelning i Västerås

Ja om du bor i Västerås så finns det hjälp att få när det kommer till bodelning i samband med en skilsmässa. Men vad innebär egentligen en bodelning? 

Jo det innebär att du och ditt ex delar upp er gemensamma egendom, och för gifta par gäller vissa regler. Som gifta ses paret nämligen som en juridisk person tillsammans enligt lagen, och man måste göra en bodelning enligt de regler som finns. 

Allt måste delas om det inte har avtalats att vissa egendomar är enskild egendom. Det kan man avtala om innan i ett så kallat äktenskapsförord, eller så kan det till exempel vara så att man ärver egendom av någon som har det skrivet i sitt testamente att det ska vara just enskild egendom. Du kan få hjälp med frågor om just ekonomisk familjerätt som rör just bodelning och företagsamhet.

Om man är överens om hur bodelningen ska gå till kan man göra det på egen hand, men om det blir konflikter kan man behöva ta hjälp av en jurist som är specialiserad på bodelningar. Om du bor i Västerås med omnejd så kan du google “bodelning Västerås” för att hitta bra jurister som kan hjälpa dig med detta. Du kan också gå direkt till Advokatlagets hemsida, där finns det juridiska experter med stor erfarenhet när det gäller bodelningar som står redo att hjälpa dig!

Måste man dela på företaget?  

Men hur är det nu då när det gäller delning av ens företag om man måste göra en bodelning? Ett företag anses vara gemensam egendom om det inte innan har bestämts att det är enskild egendom. Så har ni inte ett äktenskapsförord sedan innan angående det så måste företagets värde delas lika mellan parterna. 

Så svaret är alltså: ja, tyvärr. Om inget annat avtalats.