My Merch Sweden

Välj certifierad firma för badrumsrenoveringen

Vill du ha ett nytt badrum? Skönhetsvård av alla slag blir enklare i ett badrum där det finns bra förvaring, bra belysning och och eluttag för hårtork, epilator, rakapparat m.m. När det kommer till renoveringar av våtutrymmen är det dock viktigt att välja en firma som har de nödvändiga certifikaten. Det finns nämligen mycket som kan gå fel annars. 

När man som privatperson ska renovera sitt badrum är det viktigt att fråga efter behörigheten hos de hantverkare som ska utföra renoveringen. Annars kan man få problem, både med grannarna (om man bor i bostadsrätt) och med försäkringsbolaget (om något skulle gå fel). Ett behörighetsbevis för ett företag som är certifierade för badrumsrenoveringar hittar du här

Nyrenoverat badrum

Förutom att se till att hantverkaren du anlitar är certifierad är det viktigt att du får ett våtrumsintyg när arbetet är utfört. Detta intyg visar att arbetet är fackmannamässigt utfört. Ett fackmannamässigt utförande är ett krav för att du ska kunna få ersättning från ditt försäkringsbolag, om en skada skulle uppstå som har sin grund i badrummet. Vid badrumsrenovering i bostadsrätt är intyget också viktigt när frågan om skador gentemot föreningen uppstår. Slutligen är det ofta att krav att det går att visa upp våtrumsintyget när bostaden ska säljas. Det säger David Jost, gruppchef inom projektledning vid Sveriges bostadsrättscentrum. 

Om något går fel

Ett exempel på vad som kan hända om en badrumsrenovering inte utförs på rätt sätt kan vi läsa om på VVS-forum. De valde att gå via ett byggvaruhus när renoveringen skulle göras, vilket inte rekommenderas eftersom det är svårt att som köpare veta vilken firma som kommer att göra arbetet, och vilken kompetens företaget har. I det här fallet hann firman t.o.m. gå i konkurs.

Några av de fel som gjordes var följande:

  • Bakstycket till duschkabinen var trasigt, eftersom kabinen ramlat mot strömbrytaren, när den ställdes ned på golvet.
  • Vattengenomföringen till toaletten hade dragits under bubbelbadkaret, vilket påverkade luftslangarna och avloppsröret.
  • Golvplattor hade lämnats lösa.

Ersättningen paret fick var en tiondel av vad de krävde, står det i artikeln.